Home Aangesloten organisaties Commissie M.O.V

Gebruikers


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/mondiaalplatformvenray.nl/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/mondiaalplatformvenray.nl/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198
Commissie M.O.V. Print

De belangrijkste taak van de commissie Missie-Ontwikkeling-Vrede van het dekenaat Venray is het organiseren van de jaarlijkse vastenactie. Elk jaar kiezen enkele parochies samen, of het dekenaat als geheel voor een of meer vastenactieprojecten. Door middel van informatie voor en tijdens de jaarlijkse vastentijd en met informatie op de jaarlijkse werelddag van het Mondiaal Platform Venray wordt aandacht gevraagd voor deze Venrayse projecten.

Dit kunnen projecten zijn van de landelijke vastenactie, of een project van de Limburgse vastenactie. Ook wordt er vaker gekozen voor projecten in de derde wereld waarbij mensen afkomstig uit Venray betrokken zijn. In 2007 werd het project van de Venrayse stichting Mullai in Sri Lanka gesteund. De parochies Ysselsteyn, Merselo en Vredepeel steunden het project in Nepal waarbij Marjo Jenniskens uit Ysselsteyn is betrokken. In 2008 is er via de vastenactie voor de tehuizen van Zr. Lemmens in Pakistan in het dekenaat Venray een bedrag van ruim 24.000 Euro bijeengebracht.

Vastenactie 2014

Dit jaar wordt er opnieuw geld bijeengebracht voor het project van Zr Lemmens. Sinds haar overlijden in oktober 2000 wordt haar werk voortgezet door Zuster Ruth, die de leiding van deze tehuizen van haar overnam. Zij heeft met haar team Dar-ul- Sukun verder uitgebouwd. Sinds 2005 is het aantal kinderen in Dar-ul-Sukun gestegen van 90 naar rond 200. Er werd meer personeel aangenomen en belangrijke zaken m.b.t. de organisatie, de kwaliteit van de zorg en de financiën van de tehuizen werden professioneel geregeld. De kwaliteit van de zorg voor de gehandicapte kinderen en de ouderen is daarmee  zeer gestegen.

Dar-ul-Sukun is door de gezamenlijke inspanning een  instelling geworden die in Karachi toonaangevend is. Er werkt nu een enthousiast team van leerkrachten, activiteitenbegeleiders en fysiotherapeuten op Dar-ul-Sukun.

Verdere nieuwbouw en renovatie van de andere tehuizen wordt gepland, zodat meer ouderen, wezen en poliopatiënten kunnen worden opgevangen, verzorgd en verpleegd.   Voor het op peil houden van de zorg, de medische voorzieningen, de scholingsactiviteiten en het onderhoud van gebouwen blijft echter veel geld nodig. Daarnaast is er is sprake van groeiende armoede, hoge inflatie, een energiecrisis en toenemende binnenlandse onveiligheid. Dit leidt er toe dat steeds meer mensen worden verwaarloosd en buitengesloten. Dar-ul-Sukun probeert deze mensen op te vangen en te verzorgen.

Het geld dat via de vastenactie wordt bijeengebracht  zal via het Missiebureau van het bisdom Roermond rechtstreeks worden overgemaakt naar deze stichting.

Eerdere vastenactieprojecten

Vastenactieproject 2013

Bestemd voor de directe opvang van de allerarmste kinderen in de cacao stad Ilheus, Brazilie, een project geleid door de Venrayse zuster Cuypers. Zuster Cuypers is een van de zusters Ursulinen uit Venray, die al bijna 50 jaar in Brazilie woont en werkt. Zij is 77 jaar. Ze werkt in Brazilie in de stad Ilheus, in de deelstaat Bahia in het oosten aan de kust. Zuster Cuypers zorgt vooral voor de directe opvang van drie tot vijfjarige kinderen van de werkers op de cacaoplantages. Omdat het aantal zeer armen kinderen sterk is toegenomen is er meer financiële steun nodig voor de directe opvang, zoals eten en schoolbenodigdheden. Er werd ruim € 10.000 opgehaald.

Vastenactieproject 2010

SAHABAT KITA, Purworejo, Java, Indonesië. Daarvoor is ruim €10.000 opgehaald, waardoor dit tehuis meubels en medische voorzieningen kan kopen voor 35 patienten.

Vastenactieprojecten 2011

Het eerste project is een initiatief van de Venrayse Stichting Calebas die het
ontwikkelingswerk in de regio van Bolgatanga in Ghana steunt, Een van de armste
regio's van Ghana, waar gebrek is aan de meest elementaire levensbehoeften. Calebas wil met
een gedeelte van de opbrengst van de Venrayse vastenactie een waterpunt slaan in een gebied
waar de bewoners nog water moeten drinken uit rivieren en bronnen.

Het tweede project betreft het weeshuis St. Noa's Family in Wakiso, Uganda. In dit
weeshuis worden momenteel 150 kinderen opgevangen. Dit betreft kinderen uit HIV en AIDS
getroffen gezinnen uit de regio, en meisjes die op straat moeten leven. Het oorspronkelijke
gebouw bleek veel te klein. Er is onlangs gekozen voor een nieuwe locatie die naast opvang
ook een betere gelegenheid biedt tot scholing en onderwijs.

Voor beide projecten is samen ruim € 12.000 opgebracht

Vastenactie 2012

Het centrale projectland was Ethiopië. In een van de sloppenwijken van deze miljoenenstad, Yeka, is de congregatie ‘Daughters of Charity’ in samenwerking met de overheid en de plaatselijke katholieke kerk  een project gestart met het doel de mensen in deze wijk zelfstandig te maken. Dit gebeurt op twee verschillende manieren. De eerste is mensen, vooral vrouwen, te helpen een eigen bedrijfje te starten. Om dat doel te bereiken worden spaar- en kredietgroepen in de wijk gevormd.

Naast deze vorm van structurele hulp wordt er ook geïnvesteerd in onderwijs voor kinderen en jongeren. Financiële hulp wordt geboden aan scholen en vakopleidingen. Vaak is er niet eens zo veel geld nodig. Voor €12 kan een kind een jaar naar school. Voor €15 kan een jongere een maand een vakopleiding volgen. Ook deze scholing brengt voor de betrokkenen een duurzame en structurele oplossing. Vakmensen vinden daar steeds werk.

Ook voor dit project is ruim € 12.000 opgehaald.

 

 Contact: R. Hoedemaekers Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.