Gebruikers


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/mondiaalplatformvenray.nl/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/vhosts/mondiaalplatformvenray.nl/httpdocs/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198
Centre Fiers et Forts Print

Gelokt door de ontwikkeling van Marrakech als centrum voor handel en toerisme en de daarvoor benodigde investeringen in tal van nieuwe prestigieuze projecten rondom Marrakech, trekken veel bewoners vanuit de Atlas en het platteland naar de stad in de hoop op een betere toekomst.

Met name voor de omliggende dorpen heeft dit grote gevolgen. Er is geen geld en aandacht meer voor achterblijvers en voor hun veranderende leefomstandigheden. Veel mensen en met name kinderen worden hiervan het slachtoffer. Door gebrek aan werk, sociale controle, betaalbare woningen, sanitaire voorzieningen, aangepaste scholing en andere belangrijke primaire levensbehoeften ontstaat er een klimaat van isolement en sociale uitsluiting. Dit leidt tot criminaliteit en andere sociale problemen zoals prostitutie en verslaving aan alcohol, drugs, etc. Kinderen groeien op onder deze ongezonde omstandigheden en die van sociaal arme gezinnen worden daarvan de dupe. Dat geldt ook voor veel kinderen uit Tamesloht, een dorpje op 20 km afstand van Marrakech.

Het Centre Fiers et Forts is opgestart en wordt gerund door de Nederlandse Mevr. Dorien Eijkman. Zij trekt zich het lot van deze ontheemde kinderen aan en probeert hen een toekomst te bieden. Dat gebeurt door kinderen die vaak op straat leven en soms noch een achternaam noch papieren - en dus geen identiteit hebben - op te vangen, te verzorgen en een zodanige opleiding te geven dat zij een eigen plaats kunnen vinden in de maatschappij.

In het centrum worden 30 kinderen tussen 6 en 16 jaar 's morgens liefdevol ontvangen. Zij krijgen een ontbijt en vervolgens ontvangen ze door daarvoor opgeleide krachten klassikaal onderwijs in de elementaire vakken taal zowel Arabisch als Frans, rekenen, geschiedenis en geografie. Daarnaast wordt tijd besteed aan ontspanning en culturele vorming waarbij vooral de sociale vaardigheden bijzondere aandacht krijgen. Ook speelt sport een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze kinderen. Alle kinderen krijgen om 12 uur een warme maaltijd en de internen, die geen ouderlijk huis hebben, ook een avondmaaltijd.

 

Het is daarbij nadrukkelijk de bedoeling de kinderen zodanig bij te scholen dat zij zo snel mogelijk weer aansluiting kunnen vinden bij hun leeftijdsgenoten. Concreet betekent dat proberen om kinderen weer terug te plaatsen op openbare scholen zo kort mogelijk bij hun eigen sociale omgeving en indien dat niet mogelijk is, wordt er naar gestreefd om de kinderen klaar te stomen voor een aansluitende beroepsopleiding, zodat zij toch weer toekomstperspectief hebben.

Mdm. Madou, zoals Dorien hier genoemd wordt, is de drijvende kracht achter het centrum Zij zoekt en beheert de sponsoren. zoals b.v. de Nederlandse ambassade, diverse Marokaanse bedrijven, veel particulieren en enkele Rotary clubs.

Op de website www.centre-fiers-et-forts.com kunt U meer informatie en foto's vinden van het centrum in Marokko en hun bewoners.